In deze vorm van geneeskunde streeft men er naar om met voedingsstoffen te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken. Helaas is het voor ons bijna onmogelijk om de nodige voedingsstoffen via de voeding te consumeren. Een van de oorzaken hiervan is de vervuiling van lucht, bodem en voeding. Bovendien is de mens genetisch gezien niet voldoende toegerust om zich in deze drukke maatschappij te handhaven en ontstaan er chronische stresspatronen. In veel gevallen (en vooral tijdens ziekteprocessen) heeft men extra voedingsstoffen nodig, naast een gezonde basisvoeding. Een bekende vorm van suppletie is het toedienen van foliumzuur aan zwangere vrouwen om hiermee de kans op een zgn. “open ruggetje” bij de baby te verkleinen.
Voedsel met geneeskrachtige werking
De wetenschap dat voeding een geneeskrachtige werking kan hebben stamt al van eeuwen geleden. Hippocrates (460-377 v Chr.) noemt reeds meerdere malen de geneeskrachtige werking van voeding. Geen enkele ziekte die door verandering van voeding kan worden genezen zou met andere middelen behandeld moeten worden. Dit idee raakte op de achtergrond door de ontwikkeling van de chirurgie en de toepassing van antibiotica. Momenteel zijn de beperkingen van deze vormen van geneeskunde gebleken en staat de orthomoleculaire geneeskunde meer dan ooit tevoren in het daglicht. Ook de ontwikkeling van de psycho-neuro-immunologie die is voortgekomen uit de orthomoleculaire geneeskunde, staat momenteel enorm in de belangstelling.
Supplementen voor sporters
Rony combineert ook de orthomoleculaire geneeskunde met andere behandelmethodes in haar praktijk. Ze individualiseert de behoefte van de patiënten en bekijkt de interactie van medicijnen en andere middelen die gebruikt worden met orthomoleculaire ondersteuning. Ook begeleidt ze sporters in het gebruik van supplementen. Er kan een vitaminen/mineralen-test worden gedaan om tekorten en behoeften in kaart te brengen.